Sindirim sisteminin önemli bir parçası olan mide, yiyeceklerin fiziksel ve kimyasal olarak parçalandığı organdır. Yiyeceklerin sindirilmesi için ‘mukoza’ adı verilen ve midenin içini örten dokudan sindirim sıvıları salgılanır. Mide kanseri ise mide mukozası içerisinde kitle yani tümör oluşması sonucu meydana gelmektedir. Mide içerisinde oluşan tümör, genellikle midenin küçük bir kısmında ortaya çıksa da zamanla, dışa doğru midenin diğer katmanlarına da ulaşabilir ve yemek borusu, karaciğer, pankreas gibi vücudun diğer organlarına sıçrayabilir.
Dünyada en sık görülen 5. kanser türü olan mide kanseri, tüm kanser vakalarının yüzde 5’ini oluşturur. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2020 yılında Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kişiye mide kanseri teşhisi konulmuştur.
Mide kanseri belirtileri nelerdir?
Mide kanseri belirtileri ve bulguları aşağıdakileri içerir:
Halsizlik
Yemek sonrasında şişkinlik hissetme
Az miktarda yemek yedikten sonra tok hissetme
Ciddi, ısrarcı mide yanması
Daima mevcut olan şiddetli hazımsızlık
Açıklanamayan ve ısrarlı bulantı
Mide ağrısı
Israrcı kusma
Açıklanamayan kilo kaybı
Sizi kaygılandıran bulgular ve belirtiler yaşıyorsanız doktorunuzdan randevu alın. Doktorunuz büyük olasılıkla önce bu bulgular ve belirtilerin daha yaygın görülen nedenlerini araştıracaktır.
Mide kanseri nasıl teşhis edilir?
Teşhis de en önemli araç endoskopidir. Endoskopi midenizin iç yapısını görmek için kullanılan ucunda küçük bir kamera bulunan bükülebilir bir araç olup boğazınızdan aşağı doğru midenize ilerletilir. Herhangi bir şüpheli alan belirlenirse incelenmek üzere küçük bir doku parçası alınabilir (biyopsi).
Mide kanseri nasıl tedavi edilir?
Mide kanseri tedavisi hastalığın evresine göre planlanır. Bu kanser türünün tedavisinde; tümörün yeri, büyüklüğü, kanserin kaçıncı evrede olduğu ve derecesi, hastanın yaşı ve genel sağlığına göre gerekli planlamalar gerçekleştirilir. Mide kanseri tedavisinde çok erken tümörlerde endoanal minimal invaziv yöntemler uygulanabilir iken ileri evre vakalarda önce kemoterapi ile evre küçültülür, arkasına cerrahi uygulanarak daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Planlanan cerrahi, uygun hastalarda laparoskopik olarak da yapılabilmektedir.