Teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte klasik genel cerrahi ameliyatlarının yerini; daha az yara izi, daha az ağrı ve erken dönemde normal hayatına dönme ile sonuçlanan laparoskopik cerrahi almaktadır. Son yıllarda birçok ameliyatın laparoskopik yöntemle güvenilir bir şekilde yapılabildiği kanıtlanmıştır. Hatta eskiden zor olan ve az uygulanan bazı ameliyatlar laparoskopi ile birlikte daha kolay ve sorunsuz uygulanmaya başlanmıştır.
Laparoskopik (kapalı) Cerrahi Nedir?
Laparoskopik cerrahi, karın veya göğüs bölgesini ilgilendiren ameliyatlarda birkaç ayrı noktadan vücuda yerleştirilen ince tüplerin (trokar) içinden sokulan aletler ve bir kamera yardımı ile gerçekleştirilen ameliyatlardır.
Karın içini aydınlatarak, hastalık veya problemleri doğrudan gözlemleme ve aynı anda karında çeşitli bölgelerine açılan 5–15 mm’lik deliklerden içeri sokulan yardımcı aletler ile tedavi olanağı da verir.
Laparoskopik (kapalı) ameliyatlar nasıl yapılır?
Laparoskopik ameliyatlar genel anestezi altında, hasta uyutularak yapılır. Bu ameliyatı yapabilmek için bir laparoskopi ünitesine, uygun el aletlerine ve tabii ki deneyimli bir cerrah ve ekibine ihtiyaç vardır. Laparoskopi ünitesi; görüntüyü elde eden kamera, soğuk ışık kaynağı, karın içine hava veren insüflatör, monitör ve video/görüntü kaydedicisinden oluşmaktadır. İlk önce bir delikten girilerek karın içi karbondioksit gazı ile şişirilir. Ardından ucunda ışık olan teleskop kamera ile girilerek karın içi incelenir. Yapılacak ameliyat türüne göre ilave trokarlar girilir. Cerrah, bu trokarlardan girilen aletlerle monitöre bakarak ameliyatı gerçekleştirir. Kamera sayesinde, çıplak gözle görülenden kat kat daha büyük ve ayrıntılı bir görüntü elde edildiğinden anatomik yapıların daha ince detaylarına kadar görülebilmesi mümkün olmaktadır. Modern enerji kaynaklarının da kullanımı ile birlikte bu ameliyatlarda kanam miktarı belirgin azdır.
Laparoskopik Cerrahi Avantajları
Laparoskopik cerrahinin başlıca en önemli avantajları:
Laparoskopik yöntemin en belirgin avantajlarından biri de ameliyat sonrası hastanın ağrısının daha az olması ve daha az ağrı kesiciye gereksinim duymasıdır.
Laparoskopik ameliyatlarda büyük uzun kesiler yerine daha estetik küçük kesiler vardır.
Laparoskopik ameliyatlarda daha aza kanama ve daha az enfeksiyon görülmektedir.
Laparoskopik ameliyatlarda daha az doku hasarının olması nedeniyle daha kolay ve hızlı iyileşme görülmektedir.
Bu nedenele laparoskopik ameliyat sonrası hastanede kalış süresi de daha kısadır. Hastanın normal fiziksel aktivitesine ve işine dönebilmesi de hızlı olur.
Açık ameliyatlardan sonra oluşan ve birçok hastada yaşamının sonuna kadar sıkıntı yaratan karın içi yapışıklıklar laparoskopik ameliyatlardan sonra daha az görülmektedir.