Bağırsakların ince bağırsaktan sonraki bölümü kalın bağırsak olarak adlandırılmaktadır. Son 15-18 cm’lik bölümüne ise rektum denir. Kansere bağlı ölümlerde kolorektal kanserler 2. sıradadır. Erkekler kadınlara göre biraz daha sık yakalanır. Kolorektal kanserlerin %90 ‘ı 45 yaş üzerindekilerde, %10-15'İ genetiktir ve erken yaşlarda görülmektedir.
Kimler Risk Altındadır?
Ailede kolon-rektum kanseri öyküsü olması
Kişinin kendisinde kolon-rektum kanseri öyküsü olaması
Ailede genç yaşta rahim-yumurtalık kanseri olan kişiler olması
İnflamatuar bağırsak hastalığı olanlar (Ülseratif Kolit ve Chron’s hastalığı)
Taramalarda bağırsak polipi bulunanlar
Fiziksel egzersizi az olanlar
Obezite hastaları
Yağlı ve lifsiz besleneler
Sigara içenler
Tip II şeker hastaları
Kolon ve Rektum Kanserlerinin Belirtileri Nelerdir?
Kolon kanseri, kolonda yer alan hücrelerde başlar. Hücre sayısı çoğaldıkça, halka gibi dairesel şekilde kolon etrafına yayılır. Erken tanı konması halinde, kanser hücreleri sadece kolon içi ile sınırlı olarak tespit edilebilir.Kolon ve rektum kanserlerinin belirtileri:
Dışkılama alışkanlığının değişmesi
Uzun süre dışkıya çıkmama
Karında ağrı, şişlik ve kitle hissi
Anüsten kan gelmesi
Erken yorulma halsizlik gibi anemisi (kansızlık) belirtileri olarak özetlenebilir.
Kolon ve Rektum Kanseri Tedavisi
Kolon ve Rektum kanseri teşhisi konduktan sonra evreleri ve dereceleri belirlenerek tedavi planlanır. Bu kanser türünün tedavisinde; tümörün yeri, büyüklüğü, kanserin kaçıncı evrede olduğu ve derecesi, hastanın yaşı ve genel sağlığına göre gerekli planlamalar gerçekleştirilir. Rektum kanserinin tedavisinde çok erken tümörlerde endoanal minimal invaziv yöntemler uygulanabilir iken ileri evre vakalarda önce kemoterapi ve radyoterapi ile evre küçültülür arkasına cerrahi uygulanarak daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Kolon kanseri tedavisinde ise genellikle cerrahi ilk plandadır. Kemoterapi tedavisi ameliyat sonrasında gelen patoloji raporu ve hastanın özelliklerine göre karar erilmesi geren bir durumdur.