Makat (anal) kanseri en az rastlanılan kanser türlerinden bir tanesidir. Makat bölgesinde yer alan hücrelerin (özellikle skuamöz adı verilenhücrelerin) hızlı ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, skuamöz hücreli kanser perianal deride ve rektumda da ortaya çıkabilir ve bu bölgelerden ortaya çıkan skuamöz hücreli kanser genellikle anal kanal skuamöz hücreli kanser ile aynı şekilde tedavi edilir.
Makat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Ağrı, makat kanserinin en belirgin belirtilerinden bir tanesidir. Gün boyunca olur ve oldukça rahatsız edicidir. Bir diğer belirtisi de makat bölgesinde olan kaşıntı’dır. Anüs bölgesinde bazen de kanama görülebilir. Kanama iç çamaşırda lekelenme şeklinde veya kan dışkılama esnasında oluşur. Anüs bölgesinde bazen şişlik ele gelebilir. Bu şişlik kimi zaman basur hastalığı ile karıştırılabilir. Makat bölgesindeki bu şişlik özellikle kitle haline gelebilir ve bu kitle gün geçtikçe büyümeye başlar.
Makat kanseri risk faktörleri nelerdir?
Makat kanseri ile ilgili başlıca risk faktörleri şunlardır:
İnsan papilloma virüsü (HPV),
Çok eşlilik,
Anal ilişki,
Diğer kanserler,
Yaş,
Zayıflamış bağışıklık sistemi,
Sigara kullanımı,
Kronik bölgesel inflamasyon,
Makat Kanserinde Tedavi
Çok erken tümör dahi olsa çoğu hasta için tek başına kemoterapi veya radyoterapi yerine radyoterapi ile eş zamanlı kemoterapi tedavisinin kullanımını daha başarılı sonuç vermektedir.Burada önemli olan kemoterapi ve radyoteraiye olan uyum lokal hastalık yenilemesini ve genel sağ kalımı kötüye çevirmesi nedeniyle tedavi kesintileri en aza indirilmeli ve genel tedavi süresi ve toplam doz mümkün olduğunca korunmalıdır.