Rektosel kalın barsağın son kısmı olan rektumun vajene doğru cepleşmesi yani fıtıklaşmasıdır. Bu nedenle de sadece bayanlarda görülen bir hastalıktır. Rektovaginal septum dediğimiz rektum ile vagen arasındaki duvarın ve makat sfinkterinin bir parçası olan levator ani kasının zamanla gevşemesi bunda etkendir. Özellikle çok doğum yapma ve yaş ile görülme sıklığı artar.
Rektosel belirtileri nelerdir ?
Tuvalette zorlanma ile karakterize bir hastalıktır. Tuvalet esnasında ıkınmayla birlikte vajende bir dolgunluk, şişkinlik fark edilir. Elle vajene baskı yaparak dışkılama yapmayı kolaylaştırdıklarını ifade eder hastalar. Ancak en belirgin semptomlar tuvaletten sonra rahatlayamama ve devamlı bir dışkılama hissi, dolgunluktur. Bu şikayetler ayaktayken ve herhangi bir ağırlık kaldırırken daha belirgindir. İlişki esnasında bir ağrı (disparoni) olabilir. Perinede dolgunluk, kalçalara vuran bir ağrı, sırt ağrısı olabilir.
TANI:
Tanıda ilk yapılacak iyi bir proktolojik muayenedir. Muayene esnasında bu hastalığın düşünülmesi ve tuşe dediğimiz parmakla muayenede kontrol edilmesi tanı için yeterlidir. Rektal mukozal invaginasyon ve perine defektini de ekarte etmek amacıyla “Defokografi” dediğimiz dışkılama yapılırken barsağın durumunu gösteren ilaçlı bir barsak filmi çektirilebilir.
TEDAVİ:
Rektosel tedavisi koruyucu önlemler ve cerrahi tedavi olmak üzere iki ana başlıkta incelenebilir. Rektosel onarımının amacı, arka vajinal duvardaki anatomik destek defekti ile ilgili semptomları hafifletmektir. Birisi transvajinal onarım diğeri endoanal yaklaşıml olmak üzere 2 tip cerrahi yaklaşım uygulanabilir.