Hemoroidler, üst ve alt hemoroidal damarlara akan arteriyovenöz bağ dokulardan k kaynaklanan anal kanaldaki normal vasküler yapılardır. Bu damarların genişlemesi ve bağ dokusunun sarkması sonucu oluşan duruma hemoroidal hastalık denir.
Dış hemoroidler dentat çizginin distalinde bulunurken İç hemoroidler dentat çizginin proksimalinden başlar.
Dış hemoroidlerin yaygın olarak kullanılan bir sınıflandırma sistemi bulunmamakla birlikte, iç hemoroidler anal kanaldan sarkma derecesine göre derecelendirilir:
1 ve 2. Evre: Diyet ve tedaviyle şikayetler geçiyorsa hastaya cerrahi müdahaleye gerek yoktur. Tedaviye karşın ağrı ve inatçı kanama devam ediyorsa cerrahi işlem gerekmektedir.
3. Evre: Ağrı, kanama ve kaşıntıya ek olarak o bölgedeki memelerde sarkma meydana gelir. Fakat memeleri elle içeri ittiğinde gider. Bu hastalara cerrahi işlem gerekmektedir.
4. Evre: Yukarıda belirtilen birçok şikayet mevcuttur. Makattan dışarıya sarkan memeler içeri itildiğinde tekrar dışarı çıkar. Bu hastalara cerrahi işlem gerekmektedir.
Hemoroidal Hastalık Neden Olur?
Kalıtsal yatkınlık
Kabızlık
Aşırı ıkınma
Yaş
İshal
Hamilelik
Alkol
Mayalı ve asitli içecekler
Uzun süre ayakta durmak veya oturmak
Aşırı baharatlı gıda tüketimi
Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?
Kanama
Ağrı
Şişlik
Kaşıntı
Akıntı
Yanma ve ıslaklık hissi
Hemoroidin Riskleri Nelerdir?
Hemoroid (basur) belirti ve bulguları genellikle kolon ve rektum (kolorektal) kanserine benzerdir. Bununla birlikte hemoroidin kalın bağırsak (kolon ve rektum) kanserine yol açtığını gösteren herhangi bir kanıt yoktur. Hem kolon kanseri ve hem hemoroid dışkıda kanamaya neden olabilen çok farklı durumlardır.
Hemoroid Tedavisinde En Sık Kullanılan Yöntemler
Açık veya kapalı hemoroidopeksi
İki ana konvansiyonel hemoroidektomi türü, kapalı (Ferguson) hemoroidektomi ve açık (Milligan-Morgan) hemoroidektomidir.
Enerji cihazları (Ligasure veya harmonik) ile hemoroidopeksi
İç ve dış hemoroid pakelerinde uygulanan bir yöntemdir. Dikişsiz ve kansız bir ameliyat olarak da bilinir. Özellikli bir alet yardımı ile yapılan bu ameliyat sonrasında ağrı oldukça az ve ameliyat süresi çok kısadır.
Lazer Hemoroidopeksi
Lazer Hemoroidepeksi yöntemi uygun sayıda atış yapılarak ve hemoroidal venlerin koagüle edilmesine dayanır. Ağrı ve tekrar riski normal cerrahi müdahaleler ile benzerlik göstermekle birlikte hastanede yatış süresi daha kısadır. Özellikle üretken çağdaki hastalar için en uygun ve konforlu yöntemdir.Hastalar lazer ameliyatı sonrası yaşamlarına daha erken dönerler.