Kasık bölgesindeki zayıflık veya açık noktalardan iç organların cilt altına doğru yer değiştirmesi durumuna kasık fıtığı denir. Kasık bölgesinde gördüğümüz fıtıklar çıktığı yere göre 3 farklı isme ayrılır. Bunlar direkt fıtık, indirekt fıtık ve femoral fıtıktır.
Kasık Fıtığı Belirtileri
Kasık fıtığının en önemli belirtisi kasıktaki şişliktir. Bu şişlik hem gözle görülebilir hem de elle fark edilebilir. Kişi ayağa kalktığında daha da belirginleşir ancak yattığında ise küçülür. Aynı şekilde öksürürken veya karın içi basıncı arttıracak egzersiz yaparken büyüyebilir. Bu belirtiler hastalığın teşhisi için de yeterlidir. Ancak kesin tanı için ultrason kullanılır. Bazen MR’a da başvurmak gerekebilir.
Bazı hastalarda (özellikle erken safhalarda) şişlik görülmeyebilir. Bunun yerine ağrı, hassasiyet ve kasıkta çekilme hissi oluşabilir. Bazan de hastalar fıtık içerisine giren organın sıkışma yapması(boğulmuş fıtıkı) ve bunun sonucunda organa giden kan akımının azalması ile tablo daha ciddi hale getirebilir. Gangren adı verilen bu kompleks ciddi durum acil bir tablodur ve hasta acilen ameliyata alınmalıdır.
Kasık Fıtığı Riskleri Nelerdir?
Kasık fıtığı, oluşumunda rol oynayan iç organların dışa sarkması ve sıkışması sonucu hayatı tehdit edecek boyutlara ulaşabilir. Bu risk çoğunlukla fıtığın boğulması sonucu oluşur. Sıkışmış fıtıklarda önceleri yumuşak olan kubbe şeklindeki çıkıntı, gergin, ağrılı ve yatınca küçülmeyen bir hâl alır. Sıkışan organ yeteri kadar kan ile beslenemediği için kangren oluşumuna, delinmeye ya da karın içi zarının iltihaplanması olarak bilinen peritoniteye sebep olabilir. Boğulmuş fıtık mutlaka acil olarak opere edilmesi gereken bir durumdur.
Kasık Fıtığı Tedavisi
Kasık fıtığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tek tedavi yöntemi ameliyattır. Güncel kasık fıtığı ameliyatı yama metoduyla yapılır. Cerrahi tedavi hastanın ve fıtığın durumuna göre klasik (açık) yöntem veya laparoskopik (kapalı) yöntem ile yapılabilir. Amaç fıtığın çıkma potansiyeli olan bölgenin yama ile örtülmesidir. Genel, spinal ya da lokal anestezi altında yapılabilir. Ancak ameliyat edilmeyen fıtık hastalarında fıtık boğulmalarına bağlı ciddi komplikasyonlar ve hayatı tehdit edici durumlar görülebilir. Bu nedenle fıtık rahatsızlığı olan hastalar acil durum ile karşılaşmamak için uygun zamanda mutlaka ameliyat edilmelidirler.