Karın duvarı fıtığı nedir?
Kasık bölgesi haricinde karın ön duvarındaki doğuştan olan ya da sonradan meydana gelen herhangi bir zayıf noktadan karın içi organların dışarıya doğru çıkması yani bombeleşmesine karın duvarı fıtıkları denmektedir.
Kaç tip karın ön duvarı fıtığı vardır?
Epigastrik fıtık: Göbek ile iki kaburganın birleştiği yer arasındaki fıtıklar
Umbilikal (göbek) fıtık: Göbek çukuru ve etrafındaki fıtıklar
İnsizyonel(kesi yeri) fıtık: Karın ameliyatları sonrası kesi yerlerinden olan fıtıklar
Karın duvarı fıtıkları nasıl ve kimlerde oluşur? Risk altında mıyım?
Karın ön duvarı fıtıklarında birçok risk faktörü vardır. Bu riskler doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Karın içi basınç artışı yapan durumlar bir şekilde gelişen bu zayıflıklardan organların çıkmasına neden olur.
Riskli bireylerin belirlenmesinde aşağıdaki durumlar akılda bulundurulmalıdır:
Obezite
Kronik öksürük
Gebelik
Şiddetli kusma atakları
Ağır kaldırma
Kabızlık/işeme zorluğu
İleri yaş
Karın ön duvarı yaralanmaları (bıçaklanma/ateşli silah)
Karın ön duvarı fıtıklarının belirtileri nelerdir?
Şişlik ve ağrı en önemli şikayetlerdir. Sıklıkla en dikkat çeken şikayet yatmakla ya da üzerine bastırmakla kaybolan şişliktir. Bazen ağrı ilk bulgu olabilir ancak sıklıkla şişlik ile beraber görülmektedir. Ağrıyı artıran en önemli etkenler ağır kaldırma, ıkınma ve uzun süre ayakta kalmadır.
Eğer karın ön duvarında meydana gelen zayıflıktan çıkan organ geri dönemez yani fıtık içinde sıkışırsa şiddetli ağrı, bulantı ve kusma gelişir. Bu tabloya fıtık boğulması veya sıkışması denir ve tedavisi acil ameliyat gerektirir. Hastalar hastaneye başvurmada daha da gecikir ise fıtık içerisine sıkışan organda beslenme bozukluğu yani gangren adı verilen çok daha ciddi bir durum gelişebilir. Hastanın ameliyatı malesef daha riskli duruma gelecektir. Bu nedenle fıtık rahatsızlığı olan hastalar acil durum ile karşılaşmamak için uygun zamanda mutlaka tedavi edilmelidirler.
Karın ön duvarı fıtıklarında tedavi nasıl yapılır?
Tüm fıtıklarda olduğu gibi karın ön duvarı fıtıklarında da tedavi cerrahi yöntemle açıklığın kapatılması ve sentetik yama ile kuvvetlendirilmesidir. Cerrahi tedavi hastanın ve fıtığın durumuna göre Klasik (açık) yöntem veya laparoskopik (kapalı) yöntem ile yapılabilir.