Önceden cerrahi bir kesi yapılmadan gelişen fıtıklara primer fıtık denir iken; cerrahi insizyondan sonra gelişenler insizyonel yani ameliyat yeri fıtıklarıdır. Ameliyat yeri fıtığı karın içi basıncının karın duvarı basıncını aşması durumunda karın duvarının en zayıf noktasında oluşan yırtıklar sonucunda oluşur ve sonra o bölgedeki duvar gerilimindeki artış nedeniyle boyut olarak giderek genişlemeye devam eder.
Özellikle açık ameliyat geçiren hastalarda ameliyat yeri fıtığı daha fazla görülmektedir. Zaman içerisinde belirginleşen fıtıklar sıklıkla ağrı vermesi veya tedavi edilmediği durumlarda oluşan tuvalete çıkmada zorlanma, bulantı kusma ve hatta fıtığın boğulmasına bağlı olarak gelişebilecek acil hayati tehlike arz edecek bir tablo ile sonuçlanabilir.
Karın duvarı hasta ayakta ve yatarken muayene edilmelidir. Obez olmayan hastaların muayenesinde fıtığı tanımlamak kolay olabilir ve fasyal defektin kenarları sıklıkla palpe edilebilir. Karın duvarının tamamı, özellikle herhangi bir insizyon uzunluğu boyunca, birlikte bulunan diğer fıtık bölgelerini belirlemek için dikkatlice palpe edilmelidir.
Ameliyat Yeri Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Kesi yeri fıtığının oluşumu ameliyat yerine yakın bölgede bir şişlikle kendisini gösterebilir. Bu şişlik cilt altında oluşur. Normal durumda gözle görülebilen bu şişlik, kişi sırt üstü uzandığında kaybolma eğilimi gösterir. Kişide oluşan şişlik her zaman bir rahatsızlığa sebep olmayabilir fakat kişi ağır yük kaldırırken, öksürürken, ıkınırken veya çeşitli fiziksel aktiviteleri yaparken o bölgede rahatsızlık hissedebilir. Bazen de kesi yapılan bölge hiçbir aktivite yapılmasa bile sebepsiz şekilde ağrıyabilir.
Ameliyat Yeri Fıtığı Riskleri Nelerdir?
Ameliyat yeri fıtığının içine giren bağırsaklar veya organlar fıtık kesesi içine sıkışırsa boğulmuş fıtık dediğimiz durum oluşur ve ölümcül riskler oluşturan bağırsak çürümesine kadar giden durumlar oluşabilir.
Ameliyat Yeri Fıtığı Tedavisi Nasıldır?
Tek etkin tedavi yöntemi ameliyat ile onarımdır. Yıllar içerisinde çok farklı cerrahi teknikler uygulanmış olup, artık standart kabul gören yöntemler belirlenmiştir. Günümüzde kesi yeri fıtığı ameliyatı iki yöntemle yapılmaktadır. Birincisi fıtığın olduğu kasık bölgesine dışarıdan yapılan bir kesi ile gerçekleştirilen açık veya klasik olarak adlandırabileceğimiz yöntemdir. İkinci yöntem ise son teknolojik yeniliklere paralel olarak geliştirilen laparoskopik (kapalı) fıtık onarımı yöntemidir.