Kolonoskopi
Kolonoskopi hem tanısal hem de terapötik olarak kullanılan ve genellikle sedasyon (anestezi) altında yapılan bir işlemdir. İşlem kolonoskop adı verilen fiberoptik bir kamera ve monitör yardımı ile makattan girilerek rektum, kolon ve terminal ileumun bir bölümünün incelenmesine izin veren bir işlemdir. Kolonoskopi işleminden bir gün önce hastaya müshil ilacı verilerek bağırsak temizliği yapılır. Kullanım alanlarının başında alt gastrointestinal sistem kanamaları, açıklanamayan demir eksikliği anemisi, enflamatuar barsak hastalığı, kolon polipleri, kolon ve rektum kanseri hatalıklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Rektoskopi
Rektum, ortalama 12-15 cm uzunluğunda kalın bağırsağın anüse bağlanan son kısmıdır. Sadece bu bölgenin özel daha rijit olan bir alet yardımı ile incelenmesine rektoskopi denir. Rektumu tutan enflamatuar barsak hastalığı, rektal polipler ve rektum kanseri hastalıklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Anoskopi
Bağırsağın en son kısmı olan rektumun dışarı açıldığı bölüme anüs (makat) denir. Anüsün içinin gözle görülmesine anoskopi denir. Küçük ve sert bir boru ile yapılan anoskopi işlemi genellikle poliklinkte (ayaktan) yapılır. Anoskopi ile Hemoroid (iç hemoroidler), Anal fissürler, Fistüller (Fistülün iç ağzı) ve perianal / rektal tümörler değerlendirilir.
Endoskopi
Endoskopi hem tanısal hem de terapötik olarak kullanılan, genellikle sedasyon altında ağızdan girilerek bir fiberoptik kamera ile monitör altında özofagus ( yemek borusu ) , mide ve duodenumun (onikiparmak bağırsağı) incelenmesine izin veren bir işlemdir. Endoskopi işlemi tanı, şüpheli lezyonlardan biyopsi alma ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır.